香港地唔讀神科、商科就無出路?做生意可能係其中一個選擇。 KK於中大讀生物,畢業後無教書、做藥廠,試過由內地買貨放上Ebay賣,又經營Facebook專頁,為大品牌賣廣告,做宣傳。加起來有有一百七十萬個like,最勁的aifie.com就有六十多萬個like。

近幾年開始接觸香港人識食馬來西亞的貓山王,KK就利用自己Facebook的專頁做宣傳,開始建立自己的品牌「榴槤BB」,每星期根據訂單數目,從馬來西亞空運成熟的貓山王來港。

成功找到穩定的供貨,全因KK拉到當地的園主入股,「佢係華人,一來易溝通,二來佢與其被新加坡批發商lead住走,不如建立自己的品牌。佢見我有方法出貨,所以就入股公司。」一個榴槤三百五十元,短時間就做到一百八十萬生意,全因KK有計仔宣傳。 KK經常免費送榴槤給藝人,吸引他們的粉絲,如司徒夾帶、周嘉儀、大埔LuLu等。本月中就送了榴槤給夏惠BB,順道拍了一條短片介紹「榴槤BB」。夏惠BB食慣金枕頭,今次試食貓山王,都大讚又香又甜。另外又於自己經營的幾個Facebook專頁宣傳,最勁的aifie.com就有六十多萬個like。

除了原個榴槤外,早前推出的貓山王月餅都大受歡迎,合共已有一百八十多萬的生意額,將來還打算回馬來西亞開地鋪。所以不讀神科,一樣可以發達。

閱讀全文:
屏幕截圖
原文出處

🡑

X