榴槤作為「水果之王」,氣味極度濃烈,但卻不是人人可以接受!因此每次食榴槤,身邊總會有人表示厭惡,但仍然無阻 fans 對它的熱愛,市面上也有很多榴槤味的零食,榴槤粉 May 及榴槤 hater 阿妹一同試食來自曼谷及香港的榴槤味零食,進行1個「甩碌比併」! …

07 | 榴槤咖啡 @ 香港

榴槤咖啡,混合了「榴槤」、「咖啡」,這兩種世界上氣味非常濃的食物。阿妹在沖榴槤咖啡的途中,榴槤的氣味擴散得非常強勁,不禁大嗌:好臭!微嚥後,阿妹形容像喝下液體榴槤,確實不能接受它。相反 May 就覺得這個是世界級好飲,超 match!榴槤味道不會像化學物質。不過榴槤味不會因為飲完而消失,整個口腔依然充滿了榴槤味,飲過的人都會成為「移動榴槤」!

榴槤咖啡(8袋入)

購入地點:榴槤BB @觀塘廣場2樓
價錢:$80

08 | 榴槤蓉 @ 香港

榴槤蓉是熟成的榴槤加上榴槤纖維,May 試食後深深愛上,形容榴槤蓉真材實料,所以十分好吃!基於榴槤蓉是經過冷藏,榴槤氣味似乎被鎖實了,所以就覺得自己食也不會影響到別人。此時,阿妹已經擰頭和掩口表示接受不了,因為吞下原隻榴槤的果肉實在太難受。

榴槤蓉

購入地點:榴槤BB @觀塘廣場2樓
價錢:$38

09 | 榴槤曲奇 @ 香港

榴槤曲奇,阿妹覺得味道有點另類,當牛油味溶在口中之際,榴槤的味道就會開始出現,也算接受得到。而 May 就覺得榴槤味道好輕淡,牛油味完全蓋過了榴槤味道,並不推薦給榴槤狂魔呀!

榴槤曲奇

購入地點:榴槤BB @觀塘廣場2樓
價錢:$80

閱讀全文:
屏幕截圖
原文出處

🡑

X